Fjern fremmede arter med økt kunnskap

Mange av plantene vi ser på som uønskede fremmede arter i dag har ikke alltid vært uønskede. De har blitt brukt til prydplanter og nyttevekster og flere av dem ble tidligere anbefalt for hageeiere da de vokste raskt og klarte seg godt i det norske klimaet. Problemene oppstod da de også begynte å forville seg til nye steder. De forvillet seg også inn i naturlige leveområder og begynte å fortrenge hjemlige arter.

 

 

Selv om dette er et vedtatt problem er det mange som ikke har denne kunnskapen og ikke kjenner til konsekvensene dette medfører for naturmangfoldet. Listen over hvilke arter som er uønskede endres stadig og på planteskoler og plantasjer er det vanskelig å få kjøpt norske arter til hagen i motsetning til de fremmede. For at hageeieren skal vite hvilke planter det er lurt å sette i hagen på hytta, og hvor man ikke skal gjøre av plantedeler og jord etter hagestell, så er det avgjørende å spre kunnskap slik at spredningen kan unngås. Tilsvarende gjelder for gårdseieren eller entreprenøren som skal gjøre endringer i områder med uønskede fremmede arter.

 

 

Kunnskap er den billigste måten å fjerne fremmede arter på. Det er med på å forebygge og engasjere. Det skaper bevissthet og handlekraft, og ved hjelp av den digitale utviklingen er det mange enkle grep man kan gjøre for å spre kunnskapen om fremmede arter. Biocon holder webinarer og kurs på flere nivåer rettet mot ulike interessentgrupper, både innenfor det offentlige og private, samt rettet mot allmennheten.

Flere artikler